În climatul economic actual, găsirea unor modalități de reducere a pierderilor de căldură poate fi o modalitate inteligentă de a reduce facturile și de a minimiza consumul de energie. Acest articol va trece în revistă câteva dintre modalitățile prin care puteți reduce pierderile de căldură prin ferestre.

Cât de multă căldură se pierde prin ferestre?

O casă obișnuită pierde aproximativ 10-15% din totalul căldurii prin ferestre. Această cifră va fluctua de la o casă la alta, în special în funcție de diferitele tipuri de ferestre și de numărul de ferestre din casă.

Cum pierd ferestrele căldura?

Principala modalitate prin care ferestrele pot pierde căldură este prin procesul numit radiație prin geamuri. Acest lucru se întâmplă atunci când un geam absoarbe radiația (căldură internă) și aceasta trece prin sticlă și ajunge la geamul exterior al ferestrei. Deoarece acest geam este rece, radiația (căldura internă) este răcită și pierdută.

Printre alte modalități prin care ferestrele pot pierde căldură se numără scurgerile de aer, adică atunci când aerul se poate scurge în jurul cadrului ferestrei, provocând un mic curent de aer în jurul ferestrei. Acest lucru poate fi reparat și va fi explicat mai jos.

Gestionarea pierderilor de căldură prin ferestre

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce pierderile de căldură prin ferestre. Unele sunt mai prietenoase cu bugetul decât altele, așa că depinde de cât de mult vă puteți permite să investiți, precum și de ceea ce aveți deja instalat, pentru a ști care va fi cea mai bună soluție pentru dumneavoastră.

Multi-Glazing

Una dintre cele mai cunoscute metode de reducere a pierderilor de căldură prin ferestre este utilizarea de ferestre cu geamuri multiple. Ferestrele cu geamuri duble și triple ajută și contribuie la reducerea radiațiilor prin construcția pachetului termopan.

Mai multe informații despre ferestrele de mansardă cu geamuri multiple DAKEA pot fi găsite aici.

Atunci când produc pachetele termopan, se pot utiliza patru gaze diferite, și anume: aer deshidratat și trei gaze inerte, care pot fi: argon, kripton și xenon.

Pentru a afla mai multe despre ce fac aceste gaze în procesul de producție a pachetului termopan, consultați ghidul nostru privind geamurile pentru ferestre.

Perdele groase

Perdelele groase din jurul ferestrelor pot fi o modalitate excelentă de a bloca căldura în lunile de iarnă. Puteți chiar achiziționa perdele termice pregătite pentru iarnă, concepute pentru a păstra căldura în interior.

Asigurați-vă că vă măsurați cu exactitate ferestrele înainte de a cumpăra un set de perdele termice. Dacă perdelele sunt prea scurte, acestea nu vor reține căldura și ar putea agrava problemele de pierdere de căldură.

Atenție la curenții de aer

Curenții de aer pot fi găsiți în multe locuri din casă, inclusiv la ferestre, și este întotdeauna bine să fiți conștienți de unele dintre locurile principale în care pot apărea.

Începând cu ușile casei dumneavoastră. Locuri precum: cutiile poștale, ușile pentru pisici și iale pot lăsa să intre aer rece și să iasă aer cald. Investiția în antifoane pentru cutiile poștale, iale și ușile pentru pisici poate fi o modalitate excelentă de a minimiza pierderile de căldură și de a reduce facturile la energie.

Când vine vorba de ferestre, pot apărea curenți de aer între fereastră și cadrul ferestrei, acest lucru se întâmplă de obicei la ferestrele care pot fi deschise și care au fost uzate în timp. Pentru a remedia această problemă, puteți achiziționa benzi de spumă autoadezivă care pot fi aplicate în jurul ferestrei și sunt destul de ieftine. Aceste benzi de spumă vor rezolva problema, dar s-ar putea să nu dureze mult timp, așa că fiți conștienți de faptul că această soluție este temporară.

 

Pentru ceva mai durabil, există benzi de metal sau de plastic care pot fi aplicate în jurul ferestrelor și care pot elimina problema curenților de aer. Acest lucru va dura mai mult decât benzile din spumă și se poate potrivi perfect în jurul ferestrelor dvs.

Dacă ferestrele dvs. sunt deosebit de vechi sau deteriorate, ar putea fi timpul pentru o înlocuire.

Lasă lumina să intre

O altă modalitate prin care vă puteți încălzi casa este să lăsați lumina să intre atunci când este disponibilă. Chiar și atunci când este frig, puteți simți căldura soarelui prin ferestrele dvs., așa că dacă deschideți perdelele la lumina soarelui pe tot parcursul zilei puteți contribui la încălzirea naturală a casei dvs., fără a fi nevoie să cheltuiți mai mult pe energie.

Alte sfaturi pentru reducerea pierderilor de căldură în casă

Acoperă podelele

Dacă podelele casei dvs. sunt formate din scânduri care vin cu fante pe lângă ele, aerul rece poate intra și aerul cald poate ieși. 10% din căldura din locuință poate scăpa prin scândurile neizolate, așa că, cum procedați pentru a le izola?

Adăugarea de covoare mari, mochete poate reduce considerabil șansele ca căldura să se scurgă prin fantele podelei. Dacă aveți acces la pardoseală pe dedesubt, adăugarea de izolație termică poate fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a minimiza pierderile de căldură.

Radiatoare libere

Asigurați-vă că radiatoarele nu sunt obstrucționate de piese mari de mobilier, cum ar fi dulapuri și canapele. În caz contrar, este posibil ca piesa de mobilier să absoarbă căldura, în locul camerei dumneavoastră, ceea ce face ca încălzirea unei încăperi să fie mult mai costisitoare.

Pentru mai multe sfaturi și informații despre pierderile de căldură, nu uitați să citiți articolul nostru despre “cum să îmbunătățiți izolarea casei“.